Dit is hoe de geheime ster van de cryptowereld werkt

In de glorie van Bitcoin krijgt Ether steeds meer aandacht: de groei van de cryptocurrency overschaduwde zelfs Bitcoin in 2021. Waarom de industrie haar hoop vestigt op de geheime ster. Het decentrale platform Ethereum wordt meestal in één adem genoemd met de cryptocurrency Bitcoin. Als Bitcoin winst maakt, stijgt ook de prijs van Ethereum, hou zelf de Euro koers Ethereum maar eens in de gaten. In april 2021 brak nummer twee echter met deze regelgeving en begon hoog te vliegen. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum beleefden het afgelopen jaar een ware bloeiperiode. In november bereikte bitcoin bijvoorbeeld een nieuw record met een prijs van $68.680. De nummer twee liet Bitcoin echter ver achter in zijn groei. In december 2021 was de waarde van een ether met 530 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar – Bitcoin was in die tijd ongeveer verdubbeld.

Ethereum biedt een heel ecosysteem

Eveneens in november bereikte ether zijn huidige recordhoogte van $ 4.860. Begin 2022 zwakte de cryptocurrency-rally wat af. Eén ether daalde tot $3.275 in januari 2022 met een marktkapitalisatie van $389 miljard.

Het in 2015 uitgebrachte platform is al jaren de onbetwiste nummer twee op de cryptomarkt en heeft zich net als Bitcoin stevig gevestigd. Industrie-experts zien digitale grondstoffen in de twee cryptoproducten: Bitcoin is goud, Ethereum is olie. In feite drijft Ethereum de crypto-industrie aan zoals olie een motor aandrijft: Ethereum verbergt een heel crypto-ecosysteem dat de financiële wereld zou kunnen veranderen. De transactiekosten in dit ecosysteem worden betaald met de valuta ETH, ook wel Ether genoemd.

Wat is Ethereum?

Ethereum is veelzijdig – het creëert een gedecentraliseerd ecosysteem op basis van blockchain. Dit is openlijk zichtbaar op Ethereum. In tegenstelling tot Bitcoin biedt Ethereum meerdere mogelijke toepassingen. Dit zijn:

  • Ether-valuta
  • de technische basis voor nieuwe cryptocurrencies • nieuwe soorten contracten, zogenaamde slimme contracten
  • gedecentraliseerde apps (DApps)
  • de uitgifte van nieuwe cryptomunten, de zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO’s)

De cryptocurrency was in eerste instantie niet bedoeld als contrast met Bitcoin – de Ethereum-oprichter Vitalik Buterin ontwikkelde de ideeën als aanvulling (lees hier meer over de oprichter). De toen 19-jarige was ervan overtuigd dat de mogelijkheden van de blockchain ten volle moeten worden benut, niet alleen als basis voor een digitale valuta. Hij wilde een ecosysteem dat ook ruimte biedt voor andere toepassingen zoals slimme contracten, NFT’s of aandelenhandel op basis van de blockchain. Uiteindelijk besloot Buterin zijn ideeën over te dragen aan het ontwikkelen van een geheel nieuw platform met een eigen blockchain en publiceerde hij in 2013 het Ethereum-witboek.

Ethereum als een “upgrade” naar Bitcoin?

Tot de start van de cryptocurrency in 2015 werkten zeven andere medeoprichters samen met Buterin aan de ontwikkeling van het Ethereum-systeem: Mihai Alisie, Anthony Di Iorio, Amir Chetrit, Charles Hoskinson, Gavin Wood, Jeffrey Wilcke, Joseph Lubin. Buterin benadrukte dat Ethereum non-profit zou moeten zijn, dus tijdens de verdere ontwikkeling werd de Ethereum Foundation opgericht, gevestigd in Zug, Zwitserland.

Dus is Ethereum de “upgrade” van de geweldige Bitcoin? Veel experts noemen Ethereum op zijn minst een “Cryptocurrency 2.0”. Talloze andere cryptocurrencies en applicaties maken nu gebruik van het ecosysteem. Ethereum dient daarmee als bouwsteen voor andere producten en als baken van hoop voor een gedecentraliseerde toekomst.

Dit vind je misschien ook leuk...