Keukenmachine: heeft het zin om er één te kopen?

In de reclame worden ze geroemd als alleskunners en echte tijdbespaarders: foodprocessors. Maar velen twijfelen of een keukenmachine wel zin heeft. In dit artikel lees je of de aanschaf van een keukenmachine de moeite waard is, wat er voor spreekt en wat er tegen is.

Functies van keukenmachines

De basisfunctie van een keukenmachine is over het algemeen een gemotoriseerd onderstel met daarin een kom en een klopper met verschillende kloppers. Het uitgangspunt voor een foodprocessor is altijd de klassieke mixer.

Afhankelijk van de fabrikant of het model zijn er echter tal van extra functies beschikbaar – die allemaal zelden nodig zij

  • Vleesmolen
  • Sapcentrifuge
  • Groentesnijder
  • Spiralisator
  • Hakkers, raspen, aardappelraspen
  • Smoothieblender
  • Opzetstuk voor het maken van pasta
  • IJsapparatuur
  • Zandkoek opzetstuk

Veel van de accessoires moeten vaak apart worden aangeschaft, waardoor de prijs stijgt. Maar u kunt de gewenste functies ook individueel samenstellen.

Voordelen van keukenmachines

Het grootste voordeel van een keukenmachine is zijn compactheid. Je hebt alle benodigde apparaten in één apparaat, dus je hoeft alleen de accessoires dienovereenkomstig te gebruiken. Dit is extreem ruimtebesparend – afzonderlijke apparaten zouden aanzienlijk meer ruimte in de keuken of zelfs in de keukenkast nodig hebben. Dit voordeel wordt pas een nadeel als je apparaten tegelijkertijd naast elkaar wilt gebruiken – je wilt bijvoorbeeld tegelijk met de vleesmolen iets in de blender maken. In privékeukens zal dit echter zelden het geval zijn.

Interessant is ook het prijsvoordeel: hoogwaardige foodprocessors zijn zeker goedkoper in aanschaf dan het kopen van hoogwaardige losse apparaten met dezelfde prestaties. Hier ligt dus nog een voordeel van de keukenmachine.

Mogelijke nadelen

Zoals eerder vermeld, zijn keukenmachines echt nadelig wanneer er een conflict is met het gelijktijdig gebruiken van meerdere functies. Zeker bij moderne apparaten met een kookfunctie, zoals de Thermomix, kan dit soms het geval zijn. Een keukenmachine is ook overbodig als u slechts af en toe afzonderlijke functies gebruikt. In dit geval is het meer de moeite waard om precies voor dit doel afzonderlijke apparaten aan te schaffen – zoals een smoothiemixer.

Dit vind je misschien ook leuk...