Het schuurpapier alternatief

De wetsteen is een beproefd alternatief voor schuurpapier Foto: / Tegenwoordig hoort schuurpapier thuis in elke goede werkplaats, of het nu voor ambachtslieden of doe-het-zelvers is. Maar schuurpapier is niet altijd bij de hand. Dan zijn er alternatieven. Hieronder leest u welke alternatieven er zijn voor schuurpapier – ook in historische context.

Het bijna onbeperkte aanbod aan schuurpapiersoorten Er zijn bijna ontelbaar veel soorten schuurpapier. Of u nu hout of metaal wilt schuren, het is altijd belangrijk om te letten op de speciale eigenschappen die met het juiste schuurpapier kunnen worden gerealiseerd. Het is echter zo dat het juiste schuurpapier niet altijd voorhanden is. Dan is er nog de kwestie van alternatieven voor schuurpapier

Alternatieven voor het huidige schuurpapier

In feite zijn er verschillende alternatieven voor schuurpapier, maar deze zijn afhankelijk van wat er moet worden geschuurd en hoe deze alternatieven worden bedoeld:

  • historische alternatieven voor schuurpapier
  • praktische alternatieven voor schuurpapier
  • Functionele alternatieven voor schuurpapier gerelateerd aan het materiaal van het stuk

Zelfs op basis van de historische alternatieven wordt al snel duidelijk dat deze deels kunnen behoren tot het praktische alternatieve slijpen, maar dan vaak afhankelijk zijn van het materiaal van het werkstuk. Eenvoudige oplossingen met historische context Zo werd in de middeleeuwen stro van paardestaart gedroogd en opgebonden om te bundelen om vervolgens metalen oppervlakken helder te kunnen slijpen. Slijpstenen werden al heel vroeg gebruikt. Het gebruik van slijp- of wetstenen gaat zelfs terug tot in het stenen tijdperk.

Bekend sinds de steentijd: wetstenen

Sedimentgesteenten zoals leisteen of zandsteen zijn in de eerste plaats geschikt, maar basalt of graniet wordt ook gebruikt. Naast de natuurlijke wetstenen zijn er tegenwoordig ook kunstmatig vervaardigde wetstenen verkrijgbaar. Denk hierbij aan stoffen als korund, aluminiumoxide of siliciumcarbide. De meeste stenen worden eerst in water geweekt en tijdens het slijpen moet water worden toegevoegd. Het is dus een techniek van nat slijpen. Er zijn ook oliestenen.

Slijppasta’s voor werkzaamheden van slijpen tot polijsten

Maar ook bepaalde stenen zoals puimsteen of steenstof zijn geschikt om te slijpen – altijd afhankelijk van wat er geslepen moet worden. Daarnaast zijn er natuurlijk de maalpasta’s, die ook gemengd kunnen worden met natuurlijk voorkomende ingrediënten. Schuurpasta’s worden nu algemeen gebruikt bij de overgang van slijpen naar polijsten voor een bijna volledige verdichting (spiegelpolijsten).

Dit vind je misschien ook leuk...