Waarom Utrecht nog mooier is dan Amsterdam!

Wie maar een paar dagen de tijd heeft om Nederland te verkennen, komt bijna onvermijdelijk in Amsterdam terecht. Maar waarom? Nederland heeft zoveel meer te bieden! Mijn favoriete stad in Nederland en mijn tip voor een korte trip is Utrecht. Het is levendig, authentiek, vol studenten en dus ook vol met toffe cafés en winkels, heeft al even mooie grachten en is lang niet zo druk met toeristen als zijn grote zus. En dit zijn slechts enkele van de redenen waarom de stad veel beter is dan Amsterdam en zeker meer aandacht verdient.

Minder toeristen, meer studenten

Utrecht is een echte studentenstad. In tegenstelling tot Amsterdam, dat soms alleen uit toeristen lijkt te bestaan, hebben hier de studenten de overhand. Althans gevoeld. Per 300.000 inwoners zijn er immers 30.000 studenten. Geen slechte snit! En dat heeft natuurlijk effect op het stadsbeeld: toffe cafés, bars en tweedehandswinkels in plaats van souvenirwinkels en pseudo-potwinkels. De mooiste grachten van Nederland Natuurlijk staat Amsterdam bekend om zijn mooie grachten, kleine grachten die de stad doorkruisen. Maar Utrecht? Maar! Utrecht heeft ook prachtige grachten te bieden. Langs de Oudegracht hebben zich tal van bars en cafés gevestigd, waar je een zachte zomeravond heerlijk kunt afsluiten.

De Nieuwegracht is rustiger. Hier zitten vooral Utrechters aan kleine ronde tafels voor hun appartement en genieten van een glaasje wijn. De twee hoofdgrachten zijn verbonden door andere kleine grachten, waardoor je altijd het gevoel hebt omringd te zijn door water. Waar het in Amsterdam door de hoge grachtenmuren nauwelijks mogelijk is om je hand in het grachtenwater te steken, kun je in Utrecht je benen in het koele water op de groene oever dompelen en de boten voorbij zien varen. Af en toe komt er een toeristenbootje langs of een waterfiets die direct in het centrum aan de Oudegracht te huur is.

Peddel door de stad in een kajak

Maar het beste van alles: er is een kanoverhuur net buiten de stad. Hier kunt u een of twee kajaks huren voor uw eigen privérondvaart en de stad vanuit een andere hoek leren kennen. Ik heb een paar keer kajakken, maar nooit in de stad. Alleen al door deze geweldige ervaring zal ik altijd een bijzondere herinnering hebben aan Utrecht. Je kunt kiezen uit verschillende routes – de kortste brengt je in een uur door het stadscentrum. In plaats daarvan kiezen we voor de langere tour, die ongeveer twee uur duurt. Als je het liever natuurlijker hebt, kun je de route buiten de stad nemen – maar je moet er zeker van zijn dat je twee uur kunt peddelen.

De melodie van de stad

Ik hou echt van Amsterdam, maar soms wordt de stad te over-the-top voor mij. Zoals een nummer dat te snel speelt, zodat je het gevoel hebt dat je het luisteren niet bij kunt houden. De melodie van Utrecht is daarentegen ontspannen en gezellig – maar zonder saai te worden. Als je in het weekend door de straten van Utrecht loopt, kun je de drukte van de stad opsnuiven zonder dat je wordt opgeslokt.

Altijd goed voor een verrassing

Utrecht is altijd goed voor een verrassing. Of het nu gaat om de verborgen kerken, die achter menig gevel van een woongebouw schuilgaan, of om cafés, die op hun beurt in de muren van een kerk verscholen zitten. Zoals Café Olivier, dat ’s avonds verandert in een Belgisch biercafé. Of de kleine tuinoases die zich plotseling openbaren achter een smalle doorgang op een binnenplaats.

DE fietsstad

Fietsen in Amsterdam als niet-local voelt een beetje als een beginnende automobilist de dag na het behalen van je rijexamen. Je kunt theoretisch autorijden, maar soms heb je het gevoel overreden te worden door het verkeer. Zo ook fietsen in Amsterdam. In Utrecht daarentegen is fietsen ontspannen. Er zijn geen gedurfde inhaalmanoeuvres en races om te zien wie het snelst door het groene licht komt. In plaats daarvan fiets je comfortabel op de fietspaden en zelfs langs de verkeersluwe grachten en ben je in een mum van tijd van de ene kant van de stad naar de andere. Op elke hoek van de straat in Utrecht kun je fietsen huren en zelfs bij de VVV.

Niet alleen voor volwassenen leuk

In Utrecht kun je namelijk het daverende speelpark, overdekt, voor kinderen vinden, kidzcity. Een pretpark waar de kinderen zich de hele dag kunnen vermaken, en met de kortingskaart van NapPas krijg je ook nog extra korting op de toegang.

Dit vind je misschien ook leuk...