Investeren in aandelen

Informeer je vooraf goed

Het klinkt afgezaagd, maar u moet begrijpen waar u uw geld in stopt. Als u geïnteresseerd bent in een specifiek aandeel en niet alleen op uw buikgevoel wilt vertrouwen, moet u het jaarverslag van het bedrijf, de actuele kwartaalcijfers, analyses en economische prognoses eens bekijken. Of u maakt gebruik van de expertise van professionals en belegt liever in een aandelenfonds. Het voordeel: de fondsbeheerders van uw spaarbank of bank verzorgen de analyses. Ook hier moet u zich informeren: Hoe wordt de onderneming bijvoorbeeld beoordeeld in de jaarlijkse kapitaalranglijst? En past de focus van het fonds bij uw persoonlijke kans/risicoprofiel? Uw Sparkasse adviseur helpt u graag bij uw keuze en heeft de beste tips.

Zet niet alles op één kaart

Heeft u kennis gemaakt met de aandelenmarkt en heeft u een specifiek aandeel in gedachten? Dit is een goed begin voor beginners. Maar misschien denk je aan meerdere titels en kun je niet kiezen. Dat hoeft niet. Want wanneer u voor het eerst begint met een aandelenfonds, wordt uw geld verdeeld in honderden verschillende waarden. Als belegger minimaliseert u het risico als een bedrijf slechte cijfers schrijft en zelfs failliet gaat. Als u in aandelen wilt beleggen, maar wat minder risico wilt nemen, zijn ook zogenaamde gemengde fondsen interessant. Ze beleggen het geld niet alleen in aandelen, maar ook in obligaties. Afhankelijk van hoe de fondsmanagers de markten beoordelen, kan het aandeel aandelen soms worden verminderd. U heeft dus twee keer gediversifieerd: u spreidt uw geld over aandelen EN obligaties – en binnen deze twee activaklassen opnieuw over veel verschillende individuele waarden.

Investeer alleen beschikbaar kapitaal

Op de kapitaalmarkt moet u alleen kapitaal beleggen dat u niet elders heeft gepland. Als je weet dat je het geld de komende vijf jaar nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien, je persoonlijke lening af te betalen of voor andere aankopen, doe dan gerust. Omdat u een vast verkoopmoment moet vermijden, wat dan bijzonder ongunstig kan zijn.

Wees geduldig met je systeem

Je hebt een nieuwe keuken nodig, maar er ontbreken een paar duizend euro. Dus het geld op de beurs beleggen en het ontbrekende geld zo snel mogelijk ophalen? Doe alstublieft niet! Als u op de aandelenmarkt belegt, moet u doorzettingsvermogen hebben – u kunt beter niet wedden op een snelle euro. Wel is het een goed idee om regelmatig te sparen met een fondsspaarplan. Als u afhankelijk bent van snelle winsten, zult u onvermijdelijk een risicovolle investering moeten doen. Dat kan goed werken, maar veel te vaak lopen vooral beginners hier in de val. Want met een onevenwichtige portefeuille kan het zijn dat je niets meer hebt. Als u daarentegen geduld toont en vooruitziend investeert, heeft u een veel grotere kans om de best mogelijke investering te doen. Na verloop van tijd neemt het risico om geld te verliezen op aandelen aanzienlijk af. Wie minimaal elf jaar met een fondsspaarplan in de Dax-waarden heeft belegd, is altijd met een plus geëindigd. Beleggingsfondsen zijn echter ook onderhevig aan prijsschommelingen.

Laat verliezen je niet nerveus maken

Natuurlijk ga je de aandelenrace in met de verwachting het best mogelijke rendement te behalen. Maar de aandelenmarkt is altijd in beweging en ook uw portefeuille kan op een bepaald moment verliezen vertonen. Schommelingen in wisselkoersen zijn volkomen normaal en komen van tijd tot tijd voor. Dit is geen ongeluk, maar integendeel een teken dat de effectenmarkten werken en dat vraag en aanbod veranderen. Bereid u voor op het feit dat er correcties kunnen optreden en raak niet in paniek en onderneem actie. Reageer met een koel hoofd. Voor aandelen kunt u voor de zekerheid een “stop loss”-limiet instellen, d.w.z. een waarde waarboven u uw belegging absoluut wilt verkopen. Aan de andere kant kunnen koerscorrecties ook precies het juiste moment zijn om meer te kopen tegen een goedkope prijs.

Blijf sceptisch

Hoor of lees je een trefzekere tip van een vermeende beursgoeroe? Waar meer dan 10 of 20 of meer procent rendement is gegarandeerd? Dan hebben we ook nog een tip voor je: wees voorzichtig! Er zijn veel zogenaamde experts op het gebied van financiële investeringen die u beloftes doen. U moet zich echter altijd afvragen waarom de persoon u deze informatie geeft. Al te verleidelijke tips en hints kun je daarom beter met een gezonde scepsis benaderen.

Speculeer niet, investeer

Kopen, verkopen, kopen, verkopen: dit is hoeveel mensen denken te beleggen in effecten. Normaal gesproken heeft dit weinig met de werkelijkheid te maken. Hopelijk blijft het de uitzondering op de regel dat je een aandeel koopt en dagen of weken later weer verkoopt. Want wie snel en veel handelt, produceert vooral één ding: kosten. Bij aan- en verkoop zijn vergoedingen verschuldigd, die eerst moeten worden verhaald op de prestatie van het aandeel of een fonds. Als u gestructureerd en breed belegt, hoeft u niet constant in en uit aandelen te stappen.

Gebruik het samengestelde rente-effect

Laat uw geld voor u werken. Deze zin geeft het beste weer wat samengestelde rente betekent voor uw belegging. Het is de hefboom waarmee u het volledige potentieel kunt benutten. Het idee erachter is relatief eenvoudig: u herinvesteert uw winst of belang om zo verdere inkomsten te genereren. U voegt uw winst dus toe aan het geïnvesteerde kapitaal om u de kans te geven op een groter rendement. Bij fondsen gebeurt herbeleggen meestal automatisch, dus u hoeft zelf niets te doen. Samengestelde rente is een van de belangrijkste mechanismen van vermogensopbouw. Toen hem werd gevraagd wat de sterkste kracht in het universum was, antwoordde Albert Einstein: “Dat is samengestelde rente!” Het loont voor jou, vooral op de lange termijn. Gebruik dit effect dus om uw vermogen aanzienlijk te vergroten.

Controleer uw systeem regelmatig

U moet uw investering met een vaste hand beheren. Maar dat betekent niet dat u uw portefeuille kunt verwaarlozen. Zelfs als u de financiële markt enigszins in de gaten houdt, kunnen signalen veranderen. U moet dergelijke ontwikkelingen niet verslapen. Het is beter om regelmatig, liefst minimaal één keer per jaar, met uw beleggingsadviseur te praten over uw portefeuille en zo nodig bij te sturen.

Daarom is een aandelen app erg handig, omdat u zelfs op de mobiele telefoon uw beleggingen kunt controleren.

Dit vind je misschien ook leuk...