Kaas bakken in de oven
Ovenkaas is gewoon een hit. En het beste van alles: je kunt het zelfs zelf maken. Hier lees je hoe het werkt en waar je op moet letten. Smelt-in-de-mond, kruidig en gewoonweg onweerstaanbaar.
Ovenkaas is een gedicht! Daarnaast zijn er de kleine ronde dingen in bijna elke supermarkt. Maar stop, want een gekochte ovenkaas kan nooit een kaarsje vasthouden aan een zelfgemaakte. Hoe maak je nu zelf ovenkaas? Ja! Omdat het gewoon heerlijk en veel beter smaakt dan de variant uit de supermarkt.
Welke kaas gebruiken?
Voor ovenkaas kun je verschillende soorten kaas gebruiken. De Franse Camembert is bijvoorbeeld ideaal voor het bereiden van ovenkaas. Een ander type kaas dat goed werkt, is Brie. Deze iets vettere neef van Camembert heeft een minder scherpe toon en is aromatischer en scherper van smaak. Camembert daarentegen heeft deze typische scherpte en een nootachtige smaak. Dit kan nog verder worden geïntensiveerd met een langere rijpingstijd en zo een bijzonder sterke ovenkaas bereiden. Dus als jede voorkeur geeft aan een sterkere smaak, laat de camembert dan wat later rijpen.
Je kunt ook Gouda of iets dergelijks gebruiken, gewoone kaas kun je trouwen ook in pan of oven bakken, hiervoor verwijzen we naar https://www.hoelangmoethetkoken.nl/kaas-bakken/. Maar je hebt een grotere hoeveelheid en een ovenvaste schaal nodig om de kaas in te smelten. Belangrijk hierbij is dat u de kaas in één stuk koopt en niet voorgeraspt. Het smaakt gewoon veel intenser en frisser. Bovendien is het minder vatbaar voor schimmel en meer tijdens opslag.
Eigen smaak
Je kunt ook speciale varianten gebruiken die zijn bereid met bijvoorbeeld geitenmelk en andere varianten. Hierdoor heb je een grote variatie. Het kan ook worden verfijnd met verschillende kruiden na bereiding in de oven. Zin in een vurig tintje? Strooi er dan wat chilivlokken over. Liever iets mediterraan? Rozemarijn en tijm nemen de smaak over.
Bij de ovenkaas wordt wat vers stokbrood, crackers of eventueel wat aardappels geserveerd.
Bereiding
Stap 1
Haal de camembert uit de koelkast en laat 5 minuten opwarmen op het aanrecht. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Stap 2
Wikkel de ovenkaas nu in met een beetje boter ingewreven bakpapier en doe in een ovenschaal of in een kleine, ovenvaste houten kom. Zet vervolgens 15 minuten in de oven.
Stap 3
Haal na 10 minuten de ovenkaas eruit, kerf hem kruislings in en vouw de zijkanten om, of geef hem een ruitpatroon. Besprenkel met honing, breng op smaak met tijmblaadjes, zout en peper en kook 5 minuten. Haal ten slotte uit de oven en serveer met stokbrood en meer. Eet smakelijk!