Buitenverwarming op elektriciteit, gas of hout?

Op koele zomeravonden, in het voor- of najaar, willen veel terraseigenaren terrasverwarming om langer buiten te kunnen zitten. We laten je verschillende manieren zien om je terras te verwarmen en noemen de voor- en nadelen van alle heaters. Zodra de zon achter de horizon verdwijnt, kan het in dit land snel afkoelen, zelfs midden in de zomer. Wil je toch lang buiten zitten zonder te bevriezen, dan heb je een warmtebron nodig. Een terrasverwarmer kan daarbij helpen.

Waar moet op gelet worden bij terrasverwarming?

Een terrasverwarmer kan gebruikt worden om een ​​bepaalde ruimte of de buitenlucht te verwarmen. Door het hoge warmteverlies buitenshuis moeten de warmtestralers echter veel energie verbruiken. Op den duur schaadt dit niet alleen uw portemonnee, maar ook uw ecologische voetafdruk.

Vanuit energieoogpunt heeft een elektrische of gasgestookte heater alleen zin als de buitenruimte twee zijwanden en een overkapping heeft. Op deze manier kan de opgewekte warmte in ieder geval tijdelijk worden opgeslagen. Maar zelfs dan moet iedereen beseffen dat er veel energie verloren gaat – vergelijkbaar met het verwarmen van een appartement op tocht.

Natuurlijk zijn er verschillende uitvoeringen van terrasverwarming die verschillen op het gebied van energiezuinigheid.

Terrasverwarmers met gas: terrasverwarmers en andere gasverwarmers

Iedereen heeft wel eens genoten van de aanwezigheid van een terrasverwarmer: in het restaurant, in bars en cafés of op de kerstmarkt geeft de gasstraler de gasten warmte. Een terrasverwarmer of alternatieven op gas, bijvoorbeeld in de vorm van een piramide, kunnen niet alleen voor warmte zorgen in de horeca, maar ook op het terras thuis. Ze werken volgens het principe van convectiewarmte, wat inhoudt dat ze de omringende lucht opwarmen.

Voordelen van gas

Gaskachels zijn mobiel en hebben helemaal geen kabels nodig. De propaangasfles zit meestal in de bodem, zodat de paddenstoel, piramide etc. flexibel inzetbaar is. Vereisten zijn een stevige ondergrond en naleving van de veiligheidsinstructies in de gebruiksaanwijzing. Eenmaal ingesteld, levert de gasgestookte terrasverwarmer betrouwbaar warmte aan de omgeving, die eenvoudig kan worden geregeld.

Terrasverwarmers verbruiken veel energie. Een gasfles van elf kilo warmt je zo’n tien uur op. De werkingskosten bedragen maximaal 20 euro per avond. Daarnaast komt er bij verwarming veel CO2 vrij. Een meer ecologisch alternatief voor conventionele terrasverwarmers zijn eco-gasverwarmers. Dit vermindert de uitstoot van broeikasgassen met 50 tot 80 procent. Goede modellen met eco-functie zijn er al vanaf 100 euro* (advertentie) van het merk Enders. Hier vermindert de gebruikte brandertechnologie het gasverbruik en dus ook de CO2-uitstoot.

Dit vind je misschien ook leuk...