Handdoeken

Hoewel er inmiddels wel wat alternatieven zijn, wordt het overgrote deel van de handdoeken nog steeds gemaakt van badstof of badstof. Iedereen die verbaasd een wenkbrauw optrekt bij het woord “of” kan op dit punt iets leren. Want in tegenstelling tot de wijdverbreide veronderstelling dat dit slechts twee verschillende spellingen zijn, worden in werkelijkheid twee verschillende productieprocessen bedoeld. Beide varianten zijn gemaakt van katoenen stof. Maar terwijl badstof een platbinding is die wordt gemaakt door het garen te draaien, heeft badstof fijne lusjes garen aan beide kanten. Het is dus geen platbinding. In plaats daarvan worden de kleine lusjes tijdens het weefproces verhoogd en zorgen zo voor de bijzonder behaaglijke eigenschappen van badstof, die daarom als een hoogwaardigere afwerking wordt beschouwd.

Langdurig dankzij de juiste verzorging

Een goed onderhoud is essentieel, zodat handdoeken niet alleen betrouwbaar hun werk doen, maar ook zo lang mogelijk aangenaam zacht blijven. Als je de onderhoudsinstructies op het etiket volgt, kun je niet veel fout doen. Handdoeken behoren in principe tot de onderhoudsvriendelijke textielsoorten. In de overgrote meerderheid van de gevallen kunnen ze veilig gewassen worden op 60°C, wat ook nodig is om ziektekiemen en bacteriën te doden.

Het gebruik van een wasverzachter wordt daarentegen afgeraden – niet alleen voor het milieu. Anders bedekt het de handdoekvezels als een fijne film. Hierdoor is de handdoek veel minder goed in staat om vocht op te nemen en kan deze slechts in beperkte mate zijn eigenlijke doel vervullen.

Voor handdoeken met een blijvende knuffelgarantie wordt gebruik in de droogtrommel aanbevolen. De door het wasproces afgeplatte vezels worden door de hete luchtbewegingen weer losgemaakt. Overigens worden de handdoeken bijzonder luchtig door een paar wasballen toe te voegen. Ook tennisballen verpakt in aluminiumfolie kunnen hiervoor gebruikt worden.

Maar wat als je geen wasdroger hebt? In dit geval moeten de handdoeken na het wassen krachtig worden uitgeschud en vervolgens met enige afstand tussen de handdoeken worden opgehangen. Zet het droogrek indien mogelijk in de frisse lucht zodat de wind de vezels los kan maken. Na het ophangen moeten de handdoeken opnieuw worden gekneed.

Ook bij bijzonder hardnekkige handdoeken kan een SOS-azijnbehandeling helpen. Meng hiervoor witte azijn met tweemaal de hoeveelheid water en laat de handdoeken ongeveer 30 minuten weken. Was daarna volgens de instructies op het wasetiket. Er is geen algemeen antwoord op hoe vaak handdoeken moeten worden gewassen. Een handdoek die meerdere keren per dag wordt gebruikt, is logischerwijs meer geschikt voor de wasmachine dan een handdoek die slechts twee keer per week wordt gebruikt om het haar te drogen.

De handdoeken moeten echter minstens om de twee weken worden vervangen, maar uiterlijk wanneer er een muffe geur ontstaat.

Voor langdurige frisheid

Als een handdoek na het drogen opnieuw wordt gebruikt, moet deze indien mogelijk worden uitgespreid om te drogen. Dit werkt het beste met de sportachtige badkamerradiatoren. Als alternatief zijn er ook verschillende handdoekhouders die het droogproces van vochtige handdoeken versnellen en zowel aan de muur als aan de deur kunnen worden bevestigd. Vers gewassen handdoeken die nog op hun volgende gebruik wachten, mogen niet in de badkamer worden bewaard. Vooral in kleinere badkamers kan de luchtvochtigheid sterk oplopen en zich zo op de opgevouwen handdoeken verzamelen. Deze drogen op hun beurt slechter uit als ze niet uitgespreid worden. Het resultaat kan een onaangename geur zijn. Je kunt ook op veilig spelen als je een vak in de kledingkast of ladekast vrijmaakt en de handdoeken daar opbergt.

Tijd om afscheid te nemen – de handdoeken uitzoeken

Handdoeken van katoen worden als bijzonder duurzaam en resistent beschouwd. Maar ze zijn ook niet onverwoestbaar. Ze krijgen in de loop van de tijd immers veel te verduren. Naast het droog wrijven van een vochtige huid, vragen met name de terugkerende wasmachine- en drogertoepassingen veel van de handdoeken. Het resultaat is afgeplatte, beschadigde en gebonden vezels. De handdoek wordt dunner, hard en droogt niet meer goed. Maar het duurt drie tot vijf jaar, afhankelijk van de gebruiksfrequentie, om daar te komen. Maar zelfs dan is het overgrote deel van de handdoeken nog te goed voor de vuilnisbak. Met een beetje handvaardigheid tover je de weggegooide handdoeken om tot originele knuffels. Als alternatief zijn ze gemaakt voor een tweede leven als poetsdoeken, verpakkingsmateriaal of onderlagen voor kooien voor kleine dieren.

Dit vind je misschien ook leuk...