Waarom is poly rotan niet hetzelfde als poly rotan?

Het tuinseizoen is al in volle gang en voor veel mensen rijst de vraag of er nieuwe tuinmeubelen moeten worden aangeschaft. Wie geïnteresseerd is in tuinmeubelen van polyrotan en er al naar op zoek is op internet, heeft zeker de grote prijsverschillen opgemerkt. In het volgende willen we uitleggen hoe je “goedkope goederen” onderscheidt van polyrotan van hoge kwaliteit en een voorbeeld geven waarom consumenten die voor koopjes vallen uiteindelijk meer geld betalen voor inferieure goederen (in bijna alle gevallen).

Wat is polyrotan?

Polyrattan verwijst naar een specifieke vorm van geweven kunststof. De gebruikte kunststoffen kunnen echter heel verschillend zijn, daarom zijn er soms grote kwaliteitsverschillen binnen het polyrattan-universum. Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende soorten polyethyleen voor de productie. Dienovereenkomstig moet polyrotan worden opgevat als een onnauwkeurige term die staat voor een spectrum van veel verschillende soorten polyrotan.

Kwaliteitsverschillen in polyrotan

De verschillen tussen de gebruikte materialen komen vooral tot uiting in de eigenschappen van het materiaal. Hoogwaardig polyrotan is geoptimaliseerd voor:

  • UV-bestendigheid
  • Elasticiteit bij hoge/lage temperaturen
  • Weerstand tegen vocht en vuil

En u moet bijzondere aandacht besteden aan deze factoren bij het kopen van polyrotan. Deze drie factoren zijn bepalend voor de levensduur van het product. Zonlicht, grote temperatuurschommelingen en vocht belasten het materiaal en maken het breukgevoelig.

Normen voor polyrotan van hoge kwaliteit

Houd er ook rekening mee dat de bestendigheid tegen UV-licht en weer, die in veel verkoopteksten wordt geprezen, slechts door enkele fabrikanten kan worden bewezen met behulp van gestandaardiseerde tests en testprocedures. Een voorbeeld van zo’n norm is ISO 4892. Hier werd het polyrattan weefsel kunstmatig blootgesteld aan UV-stralen en verweerd om jarenlang gebruik in korte tijd te simuleren. Als het materiaal standhoudt, voldoet het aan de norm. In het lage prijssegment zult u waarschijnlijk geen producten met het ISO-certificaat vinden omdat de goedkope fabrikanten geen lange levensduur garanderen – en dergelijke tests niet konden doorstaan. Een fabrikant die het certificaat heeft is bv. garden impressions. Het onderzoeken en testen van nieuwe materialen kost tijd en geld. Ze zijn echter essentieel om u als eindgebruiker het best mogelijke product te kunnen bieden en om bij te blijven met nieuwe technologieën.

Prijsverschillen poly rotan tuinmeubelen

Bij hoogwaardige polyrattan producten kunt u rekenen op een levensduur van minimaal 5-8 jaar. Als de polyrattan tuinmeubelen in de winter in het (tuin)huis worden gehaald en daar worden opgeslagen, kun je rekenen op 10-15 jaar. Als we uitgaan van een voorbeeldige tuinlounge voor ongeveer € 1700, komt dit overeen met de volgende lijst, berekend op de afzonderlijke jaren:

5 jaar = 340€/jaar
10 jaar = 170€/jaar
15 jaar = 113€/jaar

Je kunt een vergelijkbare lounge op eBay krijgen voor ongeveer € 300. Het verschil is echter dat het materiaal van zo’n loungeset na het eerste seizoen verandert door temperatuurschommelingen en zonlicht. Er zullen schade, scheuren en vervaagde verf zijn. Als de lounge na 2 jaar nog te gebruiken is, zal deze een paar mankementen hebben die de pret van de nog relatief nieuwe aanwinst snel bederven. Daarbij gaat het vooral om vervelende geluiden die het gaas maakt bij het zitten of bewegen, maar ook om stoelen die niet meer comfortabel zitten doordat het gaas vervormd is. Visueel zal het natuurlijk ook verschillen van een hoogwaardige lounge. Als je zo’n product 4 jaar kunt gebruiken, heb je geluk.

2 jaar = 150€/jaar
3 jaar = 100€/jaar
4 jaar = 75€/jaar

De verwachte levensduur is natuurlijk geen garantie en er kunnen altijd uitzonderingen zijn. Na enkele jaren in de branche en honderden klanten die ervaring hebben met zowel goedkope polyrotan als hoogwaardige goederen, hebben we echter een duidelijke indruk die we met dit artikel proberen over te brengen. Het is niet ongebruikelijk dat een rotan ligstoel van hoge kwaliteit 10 jaar meegaat. Gedurende deze 10 jaar overtuigt het constant met kwaliteit en optiek. Een voordelige variant zal nooit in de buurt komen van de kwaliteit en uitstraling van het hoogwaardige product. Gezien deze omstandigheden is het prijsverschil niet meer zo groot en naar onze mening absoluut gerechtvaardigd.

Dit vind je misschien ook leuk...